Ga direct naar de inhoud
We helpen je graag

Lessen via Zoom

Om live interactieve lessen online te kunnen continueren, worden cursussen via het video-bel platform Zoom gegeven. Het platform is de afgelopen weken niet goed in het nieuws geweest. Graag leggen wij uit waarom we bij Trias hebben gekozen om toch met Zoom te werken en wat we doen om de privacy van onze docenten en cursisten te waarborgen.

GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID
Zoom is een gebruiksvriendelijk programma. Cursisten hoeven geen account aan te maken of in te loggen. Na afloop van een sessie, is het gemakkelijk het programma weer te verwijderen zodat daar geen (vertrouwelijke) data van overblijft.  De installatie is gemakkelijk, het programma neemt weinig geheugenruimte in beslag en is te gebruiken op verschillende soorten apparaten. Onze docenten werken met de nieuwste versies van het progamma Zoom. Een groot wereldwijd platform als Zoom brengt regelmatig nieuwe updates uit waar eerdere gebreken in zijn verholpen.

KRITIEK
Zoom heeft intussen gereageerd op alle kritiek en de issues aangepakt (zie statement). Het belangrijkste punt van kritiek is dat contacten ongevraagd gedeeld zouden worden en dat door buitenstaanders ongevraagd aan een sessie zou kunnen worden deelgenomen. Bij juist gebruik van het programma zijn deze veiligheidsrisico’s te voorkomen (meer over veilig videobellen).

MAATREGELEN
Onze docenten nemen de volgende voorzorgsmaatregelen om de privacy en veiligheid van leerlingen te waarborgen:

  • Besloten omgeving en uitsluitend toegang van genodigden. Leerlingen krijgen een unieke meeting ID die alleen gedeeld wordt met leerlingen uit hun eigen lesgroep. Bij aanmelding via die link, komt een cursist in de wachtruimte. Alleen de docent (de host)  kan mensen toevoegen aan de sessie. Zo garanderen we dat dat alléén de leerlingen uit de groep en de docent zelf aan de sessie meedoen. Een cursist kan zelf te allen tijde de meeting verlaten. Nadat alle cursisten in de meeting zijn kan de docent de meeting ‘op slot’ zetten. Dat betekent dat er geen mensen meer toegang kunnen vragen tot de meeting.
     
  • Opnemen: alleen met aankondiging en video en audio van leerlingen uitgeschakeld. Zoom heeft de functie om (delen van de) afspraak op te nemen. Wanneer een docent hiervoor kiest, bijvoorbeeld om iets voor te spelen of het huiswerk uit te leggen, zal de docent het videobeeld van de leerlingen uitzetten. Dit wordt gedaan om te zorgen dat de leerlingen niet op de opname komen te staan; enkel de gebruikersnaam is dan in beeld te zien. Docenten zullen uiteraard duidelijk maken wanneer en waarom zij een opname maken. Cursisten kunnen zien wanneer een docent iets opneemt.