Ga direct naar de inhoud
We helpen je graag

Lessen via Zoom

Om live interactieve lessen online te kunnen continueren, worden cursussen via het video-bel platform Zoom gegeven. Wat is er nodig om deze lessen tot een succes te maken?

De lessen kunnen thuis worden gevolgd op zowel een mobiel, tablet, computer of laptop. De lessenworden gegeven via het programma ‘Zoom’. Voorafgaand aan de les ontvang je (direct van de docent) een uitnodiging voor de afspraak in Zoom. Om de lessen te kunnen volgen moet Zoom worden gedownload. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

VIA UITNODIGINGSMAIL DOCENT

Klik op de link uit de uitnodigingsmail van de docent. Volgens kom je op een laadscherm met de volgende tekst ‘If nothing prompts from browser, download & run Zoom’. Waarschijnlijk zal er inderdaad niets gebeuren en moet Zoom worden gedownload. Klik hiervoor op ‘download & run Zoom’ en installeer het programma. Het installeren zal niet lang duren en vervolgens zal het programma gelijk openen. Wanneer het tijd is voor de les, klik dan nogmaals op de link uit de uitnodigingsmail van de docent. U komt nu in een virtuele wachtruimte en zodra de les begint zal de docent u toelaten aan het gesprek.

VOORAF ZELF DOWNLOADEN

Download het programma zelfstandig van tevoren via de volgende link: http://zoom.us/download  Voor een download op een computer of laptop download je de ‘Zoom Client for Meetings’. Voor een download op een mobiel of tablet download je de betreffende ‘Zoom Mobile App’. Wanneer het tijd is voor de les, klik dan nogmaals op de link uit de uitnodigingsmail van de docent. U komt nu in een virtuele wachtruimte en zodra de les begint zal de docent u toelaten aan het gesprek.

Het is niet nodig om een account aan te maken bij Zoom. Door op de link te klikken komt u automatisch in het gesprek. Verder moet de computer wel voorzien zijn van een microfoontje om te communiceren met de docent en medeleerlingen. Bereid de lessen voor door (indien nodig en mogelijk) de instrumenten te stemmen en een rustige plek in huis op te zoeken.

Bent je onverhoopt verhinderd? Dan vragen wij je dit te laten weten aan de administratie via het volgend mailadres: trias@stichting-trias.nl

VEILIG VIDEOBELLEN
Zoom is tussentijds niet goed in het nieuws geweest. Graag leggen wij uit waarom we bij Trias hebben gekozen om toch met Zoom te werken en wat we doen om de privacy van onze docenten en cursisten te waarborgen.

GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID

Zoom is een gebruiksvriendelijk programma. Cursisten hoeven geen account aan te maken of in te loggen. Na afloop van een sessie, is het gemakkelijk het programma weer te verwijderen zodat daar geen (vertrouwelijke) data van overblijft.  De installatie is gemakkelijk, het programma neemt weinig geheugenruimte in beslag en is te gebruiken op verschillende soorten apparaten. Onze docenten werken met de nieuwste versies van het progamma Zoom. Een groot wereldwijd platform als Zoom brengt regelmatig nieuwe updates uit waar eerdere gebreken in zijn verholpen.

KRITIEK

Zoom heeft intussen gereageerd op alle kritiek en de issues aangepakt (zie statement). Het belangrijkste punt van kritiek is dat contacten ongevraagd gedeeld zouden worden en dat door buitenstaanders ongevraagd aan een sessie zou kunnen worden deelgenomen. Bij juist gebruik van het programma zijn deze veiligheidsrisico’s te voorkomen (meer over veilig videobellen).

MAATREGELEN

Onze docenten nemen de volgende voorzorgsmaatregelen om de privacy en veiligheid van leerlingen te waarborgen:

  • Besloten omgeving en uitsluitend toegang van genodigden. Leerlingen krijgen een unieke meeting ID die alleen gedeeld wordt met leerlingen uit hun eigen lesgroep. Bij aanmelding via die link, komt een cursist in de wachtruimte. Alleen de docent (de host)  kan mensen toevoegen aan de sessie. Zo garanderen we dat dat alléén de leerlingen uit de groep en de docent zelf aan de sessie meedoen. Een cursist kan zelf te allen tijde de meeting verlaten. Nadat alle cursisten in de meeting zijn kan de docent de meeting ‘op slot’ zetten. Dat betekent dat er geen mensen meer toegang kunnen vragen tot de meeting.
     
  • Opnemen: alleen met aankondiging en video en audio van leerlingen uitgeschakeld. Zoom heeft de functie om (delen van de) afspraak op te nemen. Wanneer een docent hiervoor kiest, bijvoorbeeld om iets voor te spelen of het huiswerk uit te leggen, zal de docent het videobeeld van de leerlingen uitzetten. Dit wordt gedaan om te zorgen dat de leerlingen niet op de opname komen te staan; enkel de gebruikersnaam is dan in beeld te zien. Docenten zullen uiteraard duidelijk maken wanneer en waarom zij een opname maken. Cursisten kunnen zien wanneer een docent iets opneemt.