Ga direct naar de inhoud
En wat is jouw talent?

21st century skills

Kunst en cultuur dragen bij aan maatschappelijke vaardigheden

ASTRID VAN EEKELEN AAN HET WOORD
Wethouder Cultuur 
 

Onze samenleving ontwikkelt zich voortdurend, en snel. Niet alleen wijzelf, maar ook onze vaardigheden en die van onze kinderen moeten meegroeien om straks volwaardig te kunnen participeren in de samenleving.

Creativiteit is één van deze vaardigheden. Kennis maken met kunst en cultuur door te leren, te doen en te ervaren, vergroot die vaardigheid. Niet voor niets is kunst- en cultuureducatie onderdeel van de door het ministerie van OCW opgestelde leerdoelen, en stelt het landelijke Fonds Cultuurparticipatie het programma ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’ (CmK) open voor gemeenten.

Ik ben er trots op dat Leidschendam-Voorburg de komende vier jaar weer deelneemt aan het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit (2021-2024). Met als belangrijk doel goed cultuuronderwijs voor ieder kind op elke school. Daarbij vergroten we ook de deskundigheid van leerkrachten en culturele partners in de gemeente. Intussen doen al 17 basisscholen uit Leidschendam-Voorburg mee! In co-creatie met de scholen worden leerlijnen voor de kunstvakken ontwikkeld. Bibliotheek aan de Vliet is de partner voor de leerlijn lezen en literatuur. Trias verzorgt leerlijnen muziek, theater, beeldende kunst, dans en film.

Onze cultuur, hier in Leidschendam-Voorburg, is de unieke hartslag die ons kleurt en verbindt. Daarom sturen we met het programma Cultuureducatie met Kwaliteit aan op duurzame versterking van de kwaliteit van cultuureducatie doordat basisscholen en de culturele sector intensief met elkaar samenwerken. Dankzij dit cultuuronderwijs kunnen kinderen in onze gemeente zich ontwikkelen tot creatieve en kritische volwassenen die goed uitgerust zijn voor de uitdagingen van de toekomst.